June 17, 2016

Een beetje nee is oké


Vaak makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, nee zeggen. Maar wel iets waar ik de afgelopen tijd bewust mee bezig ben. Het is hoe Sarah Knight het benoemd in haar boek, de life-changing magic of not giving a fuck: "how to stop spending time you don’t have, with people you don’t like, doing things you don’t want to do.” Oftewel time is precious. Maar hoe pak je zoiets nou aan, af en toe geen fuck geven om iets? Allereerst moet er een knop om in dat koppie van je. Wanneer die om is, kun je door naar de volgende 3 stappen.

Liefde om je heen
Het aller aller aller belangrijkste. Omring je met mensen die het beste met je voor hebben ook in mindere tijden. Die blij zijn als het goed met je gaat, die je af en toe een berichtje sturen hoe het met je gaat, die de energie teruggeven die jij aan hun geeft. Familie, vrienden, collega's, noem maar op. Mensen die jou goed laten voelen over jezelf zijn keepers. De rest mag je gerust de-frienden op Facebook, of in ieder geval veeeeul minder aandacht aan besteden. Fuck it! Nu heb je tenminste meer tijd over voor mensen die er toe doen.
You have enemies? Good. That means you’ve stood up for something in life.”— Winston Churchill 
Know your values 
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Ben duidelijk over wat je graag wil in het leven, naar je omgeving en naar jezelf. Kijk naar waar jij waarde aan hecht en baseer hier beslissingen op. Wanneer je values duidelijk zijn, zal jij ook een stuk steviger in je schoenen staan. Misschien maak jij je wel druk over dingen die er totaal niet toe doen, schrap het van je lijst & move on. Je zal snel merken dat je niet meer overal ja tegen zegt, en nieuwe prioriteiten krijgt. Je omgeving zal je beter kunnen peilen en exact weten wanneer ze je iets kunnen vragen en wanneer niet.

Beslis zelf!
Advies is altijd welkom. Maar maak altijd je eigen keuzes! Laat nooit iemand voor jou beslissen, of je beïnvloeden. Heb jij vrijdagavond even totaal geen zin in een after-work-borrel, dan plof jij toch gewoon lekker thuis op de bank met een zak chips. Niemand die daar iets over gaat zeggen hoor! Voel je nooit gedwongen om iets te doen waar jij geen zin in hebt. Er zijn genoeg mensen die graag een mening hebben over de keuzes die jij maakt, maar uiteindelijk hebben zij het roer niet in handen.. Plus, de mensen die graag een oordeel hebben over jouw keuzes, zijn vaak niet helemaal tevreden met hun eigen leven en steken hun neus daarom graag in andermans business. Dit sluit dus weer mooi aan bij stap 1.

Uiteindelijk is een kwestie van proberen en kijken wat werkt voor jou. En misschien nog wel het allerbelangrijkste doe alles met mate, ga niet ineens de asshole uithangen en iedereen uit je contactenlijst gooien. Werk geleidelijk toe naar een lifestyle waarin je duidelijk bent en als daar een beetje egoïsme bij komt kijken, maakt dat helemaal niet uit. Een beetje nee is oké!

Liefs,
Lara

2 comments :

  1. "You have enemies? Good. That means you’ve stood up for something in life.” WAUW. Wat een top artikel! :)

    ReplyDelete
  2. Wat een leuk en goed artikel! Heel herkenbaar en ik ben het er helemaal mee eens! Top quote trouwens van Winston Churchill!

    ReplyDelete

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Instagram